Cocottes & braadpannen
Het Franse woord 'cocotte' betekent 'kip'. Niet verwonderlijk als je weet dat dit soort potten oorspronkelijk werd gebruikt om kip in te stoven. Gelukkig kun je er veel meer in klaarmaken, zoals een heerlijke stoofschotel of zelfs brood.
De traditionele, Franse producent STAUB, die sinds 2008 deel uitmaakt van de ZWILLING Group, staat over de hele wereld bekend om zijn uitstekende producten. Het merk is dan ook erg populair bij zowel hobbykoks als professionele chefs.
De cocotte: uitvoerig productieproces dat veel handwerk vergt
De cocottes van STAUB zijn gemaakt van vuurvast keramiek of gietijzer met een emaillaag aan de binnenkant. Ze zien er bovendien erg mooi uit, kijk maar naar de 'Tomaat'-cocotte.
Afhankelijk van de gewenste vorm worden keramische braadpannen gegoten, spuitgegoten of geroteerd. Voor een gietijzeren cocotte worden aparte, handgemaakte zandvormen gebruikt. Voor de potten in de winkel belanden, voeren een aantal deskundige werknemers een grondige, manuele kwaliteitscontrole uit.
De cocotte – een erg veelzijdige braadpan
Een gietijzeren braadpan is geschikt voor elk type fornuis (keramisch, gas, elektrisch en inductie) én mag in de oven. Vlees bereid je het best in een gietijzeren cocotte, want daarin kun je het beter dichtschroeien. Aan de binnenkant van de STAUB deksels zitten bultjes die het gecondenseerde vocht opvangen en terug in de pot laten druppelen. Zo blijft je vlees zelfs bij een lange bereidingstijd lekker sappig en krijgt brood een dikkere, knapperige korst.
Een cocotte is doorgaans rond of ovaal. Restaurants gebruiken vaak minicocottes om individuele porties te bereiden en vervolgens aan tafel te serveren. Voor braadstukken, gevogelte en stoofpotten gaat de voorkeur dan weer uit naar een groter formaat. Eet je vaak vis? Koop dan zeker een extra gietijzeren vispan, zodat je andere bereidingen geen vissmaak krijgen.