Serveer de lekkerste pannenkoeken

Hoe de perfecte pannenkoek bakken?

In 6 Stappen naar de perfecte pannenkoek

Hoe verser de producten voor je beslag, hoe beter de smaak van je pannenkoeken.

Maak je pannenkoekenbeslag op voorhand klaar en laat het afgedekt even rusten in de koelkast.

Let op: doe geen suiker in je beslag. Zo voorkom je dat je pannenkoeken aanbakken. Suiker heeft namelijk de neiging om te karamelliseren. Het is beter om suiker op de pannenkoeken te strooien wanneer ze klaar zijn.

Wil je helemaal op zeker spelen? Voeg een beetje olie of gesmolten boter toe aan je deeg.

Wil je een mooi egaal gekleurde én krokante pannenkoek vol smaak? Dan kies je best voor een dikke, roestvrijstalen pannenkoekenpan. Een pan met antikleeflaag is een eenvoudig alternatief, let er wel op dat je dan enkel siliconen of houten keukentools gebruikt.

Verwarm je pan op 70 à 80% van het totale vermogen van je kookplaat

Gebruik op inductie zeker niet de boosterfunctie. Doe je dat wel dan kan het deeg verbranden in het midden van de pan.

Vet je rvs pan in met voldoende boter. De pan is op temperatuur zodra het schuim van de boter wegtrekt. Verwijder de overtollige vetstof en … bakken maar!

Om een bakpan met antikleeflaag in te vetten gebruik je best arachideolie of gesmolten boter. Smeer de vetstof in een dun laagje uit over de pan. Dat lukt het makkelijkst met een keukenkwastje.

Je eerste pannenkoek kan mislukken. Dat is niet erg. Ga door. Pannenkoeken bakken is iets dat je in de vingers moet krijgen. De kunst is om wat te ‘spelen’ met de stand van het vuur, zodat je pan een continue temperatuur aanhoudt. Hoe dikker je pan, hoe eenvoudiger dit is.

Klaar? Laat de pan even afkoelen en week ze dan in een sopje van warm water met afwasmiddel. Daarna krijg je ze zo weer schoon met een zacht sponsje. Onze pannenkoekenpannen kunnen in de vaatwasser. Toch bevelen we handwas sterk aan. Vaatwasserproducten worden namelijk steeds agressiever en kunnen het aluminium dat deel uitmaakt van de bodem aantasten.

Koos je een pannenkoekenpan met een antiaanbakaag? Voor het optimale behoud van de antikleefeigenschappen dien je de pan na elk gebruik vetvrij te maken. Gebruik hiervoor een sopje van warm water met afwasmiddel en vermijd de vaatwasser.

Ben je gewoon om pannenkoeken te bakken in een antikleefpan? Probeer dan eens een roestvrijstalen pan. De eiwitten en gluten stollen en karamelliseren beter op dat rvs oppervlak, met een heerlijke smaak tot gevolg. Een echte aanrader en dankzij bovenstaande tips makkelijk haalbaar.

De heerlijkste pannenkoekenrecepten

Crêpes, flensjes, pancakes, poffertjes, blini’s … Het verschil in benaming zit vaak zit in de grootte en de dikte van de pannenkoek. Wij maakten speciaal voor jou de selectie van onze favoriete pannenkoekenrecepten. Veel bakplezier en smulpret!

Wat is jouw ideale pannenkoekenpan?

Bruine gebakken pannenkoek
Egaal gebakken of met een patroon

Roestvrijstalen en gietijzeren pannen zijn heel effen. Hierdoor maakt je pannenkoekenbeslag goed contact met het bakoppervlak en vormt zich een mooie, egaal gekleurde en krokantere pannenkoek.

 

Bij pannenkoekenpannen met een traditionele antikleeflaag hecht het pannenkoekenbeslag niet of veel minder. Dit bakt eenvoudiger. Het resultaat zal lekker zijn maar minder egaal gekleurd en niet zo krokant.

Demeyere RVS en aanti aanbak pannenkoekpannen
Een vluggertje of een bakmarathon

Een pannenkoekenpan uit roestvrij staal of gietijzer neemt de hitte meer gelijkmatig op en verdeelt ze evenwichtig. Ideaal voor een langere baksessie.

 

Wil je dat je pan razendsnel opwarmt, voor een snelle hap? Kies dan voor onze aluminium pannenkoekenpan.

Voor kleine en grote eters

Met de maat van onze pannenkoekenpannen verwijzen we naar de diameter van de bovenkant van de pan.

Voor klassieke pannenkoeken is een pan van 24 of 26 cm ruim genoeg. Tenzij je een grote eter bent natuurlijk.

Wil je flensjes maken? Dan is een diameter van 28 cm handig om er meerdere tegelijk in één pan te bakken.

pannenkoek bakken op inductie
Bakken op inductie

Met al onze pannenkoekenpannen kan je op inductie aan de slag. Wens je een stap verder te gaan en het maximum uit je inductiekookplaat te halen? Kies dan voor een pannenkoekenpan met de unieke TriplInduc® bodemtechnologie. Je zal versteld staan hoe eenvoudig en nauwkeurig je de baktemperatuur controleert.

DOWNLOAD JOUW PANNENKOEKEN E-BOOK


Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en ontvang ons gratis digitale pannenkoeken e-book.