Mosselen en mosselpotten

Mosselen klaarmaken

Zomer! Zalig seizoen om een dampende pot verse mosselen en huisgemaakte frietjes te serveren. En wat denk je van mosseltjes als voorgerecht, met een lekker roomsausje, of als gegratineerd aperitiefhapje? Deze zeevruchten smaken altijd. Het traditionele mosselseizoen loopt van juli tot februari. Profiteer ervan. Wij geven je alvast wat inspiratie mee voor verschillende bereidingen plus enkele handige tips en tricks. 

Hoe mosselen kuisen

De eenvoudige geur van vers gekookte mosselen zal je doen watertanden. Maar om dit pure genot te serveren, moetje eerst een belangrijke stap zetten: een grondige reiniging. Vandaag komen de mosselen goed schoongemaakt en klaar voor gebruik in de winkels aan. Daarom is een eenvoudige spoeling met water normaal gesproken voldoende. Hieronder vind je het stappenplan.

1. Vul een ruime (spoel)bak met koud water en los hierin per 5 liter een eetlepel zout op.

Leg de mosselen 10 tot 15 minuten in dit lichtgezouten water. Ze zuigen zich vol.

2. Verwijder de mosselen met een kapotte of open schelp. Twijfel je of een mossel nog goed gesloten is? Tik op de schelp, als ze alsnog open gaat, gooi je ze ook weg.

3. Haal de mosselen die oké zijn uit het water. Laat de bak leeglopen en vul hem opnieuw met koud water, deze keer ongezouten. Leg de geselecteerde mosselen er 10 minuten in. Ze spuwen het zoute water van daarstraks uit en vullen zich met zoet water. Zo verdwijnen de laatste restjes zand. 

4. Haal de mosselen uit het water en check of er grijzige kalkachtige uitstulpingen aanwezig zijn. Die hoeven niet van de mosselen, maar zien er smakelijker uit zonder. Je kan die zeepokken makkelijk losmaken met een slecht mesje. De aangetroffen zeewierbaardjes kan je ook verwijderen. 

5. Na het koken gooi je de mosselen die gesloten bleven of heel moeilijk open te trekken zijn ook weg.

Mosselsaus maken

Mosselsaus is eenvoudig en snel te maken en kan niet ontbreken als je mosselen op tafel zet.


Ingrediënten


  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels (witte wijn)azijn
  • Peper naar smaak

Bereiding



  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  2. Voeg eventueel extra peper of mosterd toe naar smaak.

Tips voor de perfecte mosselen

De beste kooktechniek om mosselen te koken

De beste techniek voor het bereiden van mosselen

Zeevruchten klaarmaken is niet zo eenvoudig. De ruimte tussen nog niet gaar genoeg en te gaar is vrij klein. De beste techniek om deze delicatessen te bereiden is kort koken met stoom. Je hebt dus sowieso kookvocht nodig – dat van je gestoofde groenten bijvoorbeeld. Het hoeft niet veel te zijn, maar wel voldoende om stoom te maken.



Zodra er zich stoom vormt, voeg je de mosselen toe. Dan dek je de kookpot, bakpan of wok af met een deksel. Schakel het vuur eventueel naar een hogere stand om het kookproces niet te onderbreken. Hou de mosselen zoveel mogelijk onder deksel, want telkens je het eraf haalt ontsnapt er stoom. Schud of roer de mosselen af en toe zodat ze allemaal even gaar worden.

Hoe lang moeten mosselen koken

Hoelang moeten mosselen koken?

Zo kort mogelijk koken of stomen is de boodschap: 5 tot 8 minuten volstaan meestal. Mosselen ‘overkook’ je makkelijk en dan worden ze taai en droog. Door geen te grote porties tegelijk te bereiden voorkom je dat de onderste mosselen in de pot te gaar zijn en de bovenste nog rauw.


Stoof eerst in een ruime pan en op een matig vuur de groenten, kruiden of andere garnituur aan. Check of er voldoende kookvocht is om stoom te maken, voeg anders nog wat water of witte wijn toe. Schakel dan het vuur flink wat hoger en doe de mosselen in de pot of pan. Deksel erop en aan de kook brengen.



Kook verder op hoge temperatuur. Schud of roer een paar keer stevig tot alle schelpen open zijn en de mosselen er niet meer ‘glazig’ uitzien.

Hoeveel mosselen reken je per persoon?

Per persoon is 800 gram mosselen het minimum. Voor grote eters, of als je de mosselen serveert zonder frietjes of brood, voorzie je 1,2 kilogram per persoon. Van 1 kilogram mosselen blijft ongeveer 200 gram vlees over.


Te royaal gerekend? Geen probleem: de overschot verwerk je de dag nadien in een salade, broodbeleg of vispotje. Of je bakt of gratineert die mosselen.

Welke witte wijn of bier past er bij mosselen

Welke wijn past er goed bij mosselen?

Zin om mosselen in witte wijn te bereiden? Kies dan voor lichte, minerale witte wijnen uit het noorden. Die matchen perfect met de zilte smaak. Belgische witte wijnen zijn een prima idee. Net als die uit de Elzas-, Loire- en Moezel-streek.



Tip: waarom eens niet voor bier gaan? Blonde bieren van hoge gisting zoals Duvel, Omer, Cornet en Lupulus. Of (licht)zure bieren zoals geuze, Hoegaarden en Brugs Witbier. Zelfs een stevige blonde trappist past prima bij mosselen. 

Mosselen maken op verschillende manieren

Bij mosselen denken we vaak een traditioneel gekookt potje. Maar deze kleine zeevrucht kan ook op andere wijzen groots smaken. Deze zijn alvast de moeite om eens te proberen:

Nog meer inspiratie?