Asperges op Vlaamse wijze

De onklopbare topper met verse Belgische asperges is een perfectie combinatie van eenvoud en kwaliteit. Een portie van ons witte goud, geklaarde hoeveboter, eitjes en peterselie. Hoe simpel kan 'lekker' zijn?

Aantal personen: 4

Voorbereiding: +- 25 min.

Kooktijd: +- 15 min.


Ingrediënten

 • 24 witte asperges
 • 4 eieren
 • 1 scheutje azijn
 • 160 g boter
 • 2 el gehakte peterselie
 • peper, zout en nootmuskaat

De bereiding


 1. Schil de asperges met een dunschiller en werk van het kopje naar onderen toe.
 2. Snij onderaan het harde uiteinde af.
 3. Kook de asperges mooi krokant in 5 à 6 minuten.
 4. Laat ze uitlekken op een propere keukenhanddoek.
 5. Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard in gezouten water met een scheutje azijn. Spoel af onder koud water en pel de eieren. Plet ze met behulp van vork fijn.
 6. Smelt de boter en schep het vetgedeelte af zonder het melkgedeelte.
 7. Doe de geklaarde boter, geplette eieren en gehakte peterselie in een kommetje en houd even warm op een klein vuurtje. Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat.
 8. Serveer je ‘asperges op Vlaamse wijze’ meteen.

6 technieken om asperges klaar te maken

Gekookte asperges liggen voor de hand, maar wist je dat er nog meerdere bereidingstechnieken zijn voor asperges? We zetten ze voor jou op een rijtje.

Wat je moet weten om aan de slag te gaan

De witte en groene asperges zijn beide afkomstig van dezelfde plant. Witte asperges groeien ondergronds en de groene asperges bovengronds. Dankzij het zonlicht krijgen de asperges hun kenmerkende groene kleur en sterkere smaak.

Per persoon als hoofdgerecht heb je ongeveer 500 gram witte asperges nodig, uiteraard hangt het er vanaf wat je er nog bij eet maar gemiddeld hou je voor een hoofdgerecht 500 gram asperges aan en voor een voorgerecht ongeveer 250 gram per persoon, dan heb je ruim voldoende. Van de groene en paarse asperges kun je voor een hoofdgerecht 250 gram aanhouden en voor een voorgerecht 125 gram.

Of je ze in de supermarkt of bij een lokale kweker koopt, asperges zijn kraakvers op hun best. Wil je zeker zijn? Kijk dan of de kopjes volledig gesloten zijn en je geen openvallende schubben ziet. De asperge moet mooi dik, wit en recht zijn. Buig je de stengel, dan breekt ze. Kijk ook naar het snijvlak onderaan de asperge. Is dat gaaf en niet ingedroogd, dan zit je goed. Tip: wrijf twee asperges tegen elkaar. Verse asperges maken namelijk een piepend geluid.

Asperges bewaar je het best zo kort mogelijk en eet je bij voorkeur zo snel mogelijk op. Je kan asperges drie tot vier dagen bewaren in de koelkast, maar wikkel ze dan in een vochtige doek. Asperges bestaan voor 95% uit water. Hoe meer vocht ze verliezen, hoe bitterder ze smaken. Bewaar je lekkere asperges met het ZWILLING Fresh & Save vacuümsysteem. Hiermee blijven ze tot vijf keer langer vers. Je kan asperges ook invriezen. Blancheer ze even in kokend water en laat ze afkoelen. In de diepvries blijven je asperges dan nog negen maanden goed. Hou er wel rekening mee dat diepgevroren asperges een deel van hun smaak verliezen.

Schil de witte asperges met een dunschiller en werk van het kopje naar onderen toe. Het is belangrijk om een witte asperge goed te schillen, want de schil is niet aangenaam om te eten. Snij onderaan de hardere stukken af met een mes. De groene asperge heeft een dunnere schil en hoef je niet noodzakelijk te schillen. Alleen bij de dikkere exemplaren is dat aan te raden. Snij onderaan de hardere stukken af. Tip: leg de asperge op een verhoog, bijv. een omgekeerd diep bord. Zo schil je de asperge makkelijker en breekt ze niet tijdens het schillen.

DOWNLOAD JOUW ASPERGES E-BOOK


Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en ontvang het asperges e-book.