Wokken

Wokken is snel én gezond

Wil je je gerechten gezonder bereiden? Wokken is hier ideaal voor. Dit komt doordat de groenten, vlees of vis op een hoge temperatuur worden gegaard en hierdoor de vitamines, vezels en de smaak behouden worden

Hoe moet ik wokken?

Wokken kan heerlijk gezond zijn. Maar dan moet je op de juiste manier te werk gaan. Met onze tips & tricks kan je de perfecte wok maken.

Wokken

Temperatuur

De eerste stap voor het wokken is om je pan (zonder olie) warm te laten worden en dit op een hoge temperatuur. Eenmaal de pan warm is, mag je de olie in de pan gieten.


Wanneer de olie begint te zinderen (m.a.w. kronkelende bewegingen maak), is de pan op temperatuur en kan je de intensiteit van de kookplaat verlagen tot 30%-50%. Verder is het belangrijk dat je constant blijft roeren, anders zullen je ingrediënten aanbakken en verbranden.


Let op! Gebruik de boosterfunctie op je inductievuur niet.

Welke olie om te wokken

Om te wokken heb je niet veel olie nodig, dit zorgt ervoor dat je je gerechten op een gezonde manier bereidt.


De perfecte olies voor te wokken zijn olies met een milde smaak die hoge temperaturen kunnen verdragen, zoals zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. Olijfolie laat je best links liggen, die verbrandt namelijk al vanaf 160°C, waardoor ze niet geschikt is om te bakken of te wokken. Wil je toch olijfolie gebruiken voor extra smaak? Voeg dan gewoon een scheutje toe vlak voor het serveren.


Bij rvs wokpannen van Demeyere wordt er gebruik gemaakt van een meerlagenmateriaal dat zorgt voor een gelijke warmteverdeling. Door deze gelijke warmteverdeling van de bodem tot aan de rand verdampt het vocht snel en zijn je ingrediënten zo gaar.

Gaartijd

Gaartijd

Voeg de ingrediënten toe op volgorde van hun gaartijd. De ingrediënten die het minst lang moeten garen, voeg je op het einde toe en andersom.


Harde groenten, zoals broccoli en wortel, blancheer je best eerst voor je ze gaat wokken.


Vlees en vis bak je eerst kort en voeg je op het einde terug toe aan je gerecht.


Tip: werk in kleine batches in plaats van alles in één keer in de wok te doen. Zo kunnen de ingrediënten goed en gelijk garen. Haal telkens de vorige batch eruit alvorens je met een nieuwe start.

Wokken

Stomen

Stomen is een gezonde bereidingswijze omdat er geen vetten worden gebruikt en de smaak behouden blijft. Naast rood vlees, kan alle soorten voeding gestoomd worden. Zo kan je makkelijk dim sum of groenten stomen in een wokpan. 


Je kan stomen met water of bouillon door de wokpan tot een vijftal cm te vullen en het stoomrooster in de wokpan te hangen. Het is belangrijk dat het voedsel het water niet raakt en om een deksel te gebruiken. 

Wokken

Frituren

In een wokpan kan je ook frituren. Door het grote oppervlakte zal je minder olie nodig hebben dan in een friteuse. Aan te raden oliën zijn plantaardige oliën met een zachte smaak die tegen verhitting bestand zijn.


De temperatuur is zeer belangrijk bij het frituren, dit om de perfecte krokante buitenkant en gare kern te bekomen. Voor de meeste gerechten schommelt de temperatuur rond de 185°C. Met een stukje brood kan je testen of de olie om temperatuur is. Je doet dit door het stukje in de olie te gooien. Als het stukje binnen een halve minuut mooi bruin is, is de olie klaar voor gebruik.