Kies de beste pan met keramische antiaanbaklaag voor jou

Waarom kiezen voor een pan met keramische antikleeflaag?

Wil je lekker krokant bakken zonder plakken met minder vetstof en dit PFAS-vrij? Dan is een bakpan met een keramische coating iets voor jou. Bij Demeyere ben je zeker van topkwaliteit dankzij de duurzame en veilige Ceraforce® antikleeflaag. Zelfs bij magere ingrediënten – zoals kalf, rund, kip en kalkoen – hoef je weinig vetstof toe te voegen.

Voordelen keramische pan

Keramische pannen, een gezondere keuze?

Gezonder en vriendelijker voor het milieu

In de Ceraforce® keramische laag zitten geen PTFE en PFOA. Zo ben je zeker dat er – zelfs bij te hoge temperatuur – geen schadelijke gassen vrijkomen. Beter voor jou en milieuvriendelijker. Bovendien vervaardigen wij veel van onze producten nog steeds volledig of gedeeltelijk in België. 

Bakken met weinig vetstof

Lekker bakken met minder vetstof

Onze Ceraforce® keramische antikleeflaag wordt gevormd door middel van een Sol-Gel methode waarbij een laag met silicium deeltjes wordt gebakken op de pan. Deze laag wordt gekenmerkt door miljoenen microscopische piekjes. Hierdoor komen de ingrediënten minder in contact met het panoppervlak, het antikleefgehalte neemt dan ook stevig toe. Dat maakt dat je maar half zoveel vetstof nodig hebt als bij een roestvrijstalen pan.


Ga bij voorkeur voor een neutrale olie die tegen hoge temperaturen kan: arachide, maïs of een speciale samenstelling voor warme bereidingen. Olijfolie is geen goed plan want die verbrandt vanaf 150°C en verliest zo al haar gezonde eigenschappen. Dat is lang voor de ideale baktemperatuur van 170 à 180°C bereikt wordt. Het is ook een kleverige olie die een moeilijk te verwijderen ‘film’ achterlaat op de pan. Boter, geklaarde boter (ghee) of boterolie kunnen wel.

Demeyere keramische pannen zijn geschikt voor inductie

Geschikt voor alle fornuizen, ook inductie

Met alle Demeyere Ceraforce® keramische bakpannen kan je aan de slag op alle types fornuizen, ook inductie. Een te hoge baktemperatuur vermijd je best altijd, maar zeker bij een keramische antikleeflaag. Oververhitting – meer dan 230 °C – beschadigt de coating onherroepelijk. Hou je fornuis dus altijd goed in de gaten.

Niet kleven, wel krokant

Zonder kleven toch krokant

Onze duurzame Ceraforce® antikleeflaag is ideaal voor het bakken van vlees en gepaneerde producten zoals fishsticks en cordon bleu. Ook het krokant en goudbruin bereiden van groenten is zo gebeurd. Een beetje vetstof is genoeg.

Gebruik keukenhulpjes uit silicone of hout

Kan beter tegen een krasje

Een pan met keramische antikleeflaag is kwetsbaarder dan een roestvrijstalen pan. Maar ze kan beter tegen een krasje dan eentje met een traditionele antikleeflaag. Toch raden we je sterk aan om geen scherpe of metalen voorwerpen te gebruiken bij het bakken. Wel zachte siliconen keukenhulpjes. Blijf steeds voorzichtig en snij nooit in een antikleefpan. Stapel je je kookgerei? Panbeschermers vermijden schade en verlengen de levensduur.

Onderhoud keramische pan

Handwas keramische pan

Verleng de levensduur van je keramische bakpan

Bakken en weer reinigen gaat als vanzelf. Start telkens met een goed ontvette bakpan. Bij een keramische antikleeflaag is dat extra belangrijk. De coating met microscopische piekjes kan door het gebruik namelijk dichtslibben, waardoor het antiaanbakeffect afneemt.


Was je antikleefpan met de hand af. De vaatwasser is geen garantie op een vetvrije bakpan. Erger zelfs: de agressieve detergenten kunnen haar beschadigen.

Alu Plus 3 ceraforce wokpan

Aangekoekte keramische pan schoonmaken

Bakt je keramische pan toch aan? Begin dan niet met schrobben, vooral niet met een schuurspons.


Doe in plaats daar van een laagje water in de keramische pan en laat dit een nachtje staan. De volgende dag kan je het vuil eenvoudig verwijderen.


Een andere optie is om enkele minuten een beetje water met een schuitje azijn te laten koken in de pan. Laat even weken en giet daarna weg.