Wokken

Onze woks en wokpannen hebben een hoge rand, precies zoals het moet volgens de Aziatische kookkunst. Ga voor afwisseling en tover eens een Aziatisch gerecht op tafel.

cookware

23 Resultaten
23 Resultaten
23 van 23 producten

WOKS

Woks en wokpannen: allrounders in de keuken

Is de Aziatische keuken echt jouw ding? Dan moet je gewoon een wok of wokpan in huis hebben. Woks (of roerbakpannen) zijn heuse manusjes-van-alles in de keuken en dus multi-inzetbaar. Zo bestaan er wokpannen met één of twee handgrepen en zelfs exemplaren zónder handgreep.

Bij de aankoop van een wok ga je het best gewoon af op je persoonlijke voorkeur. De vorm van de wok is minder belangrijk dan het type fornuis waarvoor hij geschikt is en het materiaal waaruit de pan is gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een gasfornuis? Dan is een wok met een ronde bodem ideaal. Idealiter plaats je een ring tussen de vlam en je wok, zodat hij stevig staat en het materiaal wordt beschermd. Voor een klassiek, elektrisch fornuis bestaan ook ultraplatte modellen.

Gebruik je een wok uit koolstofstaal, plaatstaal of aluminium op een elektrische kookplaat? Dan moet je er rekening mee houden dat het materiaal na verloop van tijd kan kromtrekken. Ga dus liever voor een exemplaar uit gietijzer of roestvrij staal. In de webshop van ZWILLING vind je woks, wok- en roerbakpannen uit verschillende materialen en in diverse formaten.

Wat zijn de typische eigenschappen van een wok?

Wat de vorm van een wok zo speciaal maakt, zijn de hoge randen. Het bakoppervlak wordt heel snel heel erg warm, terwijl de hoge randen iets koeler blijven. Zo kun je gewokte ingrediënten warm houden aan de zijkanten terwijl je in het midden iets anders bakt. Of je haalt de gare ingrediënten uit de wok en roert ze op het einde weer onder je gerecht.

Waarvoor gebruik je een wokpan?

In de Aziatische keuken komt een wok van pas bij tal van bereidingen. Zo kun je in een wok of wokpan bijvoorbeeld eten braden, koken, smoren, frituren, stomen en roken.

De bekendste en populairste bereidingswijze is roerbakken: daarbij gaar je in de juiste volgorde al roerend je vlees, groenten, voorgekookte rijst of noedels. Meestal bak je eerst het vlees, dan de groenten en daarna pas de rijst of noedels.

Je kunt een wok trouwens ook als kookpot gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de vloeistof onder het kookpunt blijft, anders kan ze overkoken. Ook smoren kan perfect in een wok. Je gerecht is dan bovendien veel sneller klaar dan in een traditionele kookpot. Frituren betekent dat je vlees, vis of groenten al drijvend in het vet garen. Zorg er dan wel voor dat je wok stevig op je fornuis staat. Wil je ingrediënten roken of stomen? Dan heb je een aantal accessoires nodig. Ontdek alle hoogwaardige woks, wokpannen en bijbehorende accessoires in de webshop van ZWILLING.