DE COCOTTE

ALTIJD EEN PERSOONLIJKE TOETS
De productie van de originele STAUB cocotte is een bijzonder en persoonlijk proces. Elke cocotte is uniek en wordt met de hand afgewerkt. Daarom willen we je graag voorstellen aan enkele van de mensen die onze beroemde cocottes maken.

BERNARD
Gietijzer maken is een traditioneel ambacht. Het begint met uitmuntende grondstoffen – én met iemand zoals Bernard. Al meer dan 35 jaar smelt hij deze grondstoffen bij STAUB. In de smeltoven bereikt het vloeibare gietijzer een temperatuur van maar liefst 1600 °C. De juiste mix van materialen en additieven, die is cruciaal.

DANIEL
Maak kennis met Daniel. Hij werkt in ons atelier en maakt de gietmallen die we gebruiken als negatieven voor onze uiteindelijke zandvormen. Voor de beste resultaten is alleen haarscherpe precisie goed genoeg. En daar is iemand voor nodig die de technieken en vakkennis perfect beheerst. Hoe beter de aluminium mal, hoe beter de zandvorm waarin het gesmolten ijzer wordt gegoten – en dus hoe beter het eindproduct.

MAURICE
Gesmolten ijzer levert een bijzondere structuur op. Elk stuk heeft een eigen vorm en kleur en is dus helemaal uniek. Elke zandvorm wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd. Voor elke cocotte maken we dus een afzonderlijke mal, en dat vinden we een mooie gedachte. Want het betekent dat elk gietijzeren product van STAUB een uniek stuk is.

BENJAMIN
Het klinkt misschien sentimenteel, maar we zeggen graag dat cocottes niet gemaakt, maar geboren worden. Mensen zoals Benjamin verwijderen het zand en ontbramen het gietijzer met veel zorg. Restmateriaal en eventuele oneffenheden worden nauwgezet weggewerkt. Voor de volgende stap kan Benjamin op talloze helpertjes rekenen: het gietijzer wordt tijdens het straalproces 'beschoten' met miljoenen metaaldeeltjes die het oppervlak schoonmaken en glad afwerken. Daarna is de cocotte klaar voor de laatste stap: het emailleren.

JEAN-YVES
We beginnen bij het begin: eerst brengt Jean-Yves de primerlaag aan. Daarna emailleert hij de binnenkant van het gietijzeren kookgerei met een matzwarte afwerkingslaag. In totaal brengt hij twee tot drie emaillagen aan op de binnen- en buitenkant. Het hoogwaardige email maakt het gietijzer beter bestand tegen temperatuurschokken en krassen. Als laatste stap wordt de cocotte 30 minuten lang tot 800 °C verhit. Nu is het tijd voor een likje kleur: ook de buitenkant krijgt een coating. De speciale majolica-emailleertechniek geeft elk stuk een schitterende, diepe en intense kleur door het gebruik van drie emaillagen. Dankzij deze unieke look kan de cocotte perfect rechtstreeks van het kookvuur op tafel worden gezet.

LYDIE
Tijdens het productieproces wordt elk stuk 100 keer visueel of technisch geïnspecteerd. Wij willen dat elk aspect aan onze zeer strenge kwaliteitsstandaarden voldoet en controleren al onze producten dus rigoureus. Medewerkers zoals Lydie zijn de trotse bewakers van onze kwaliteit. Als je dus de naam 'Lydie' op het zegel ziet, weet je dat zij jouw cocotte persoonlijk heeft goedgekeurd.

DE BELANGRIJKSTE PERSOON
Vraag je je af waarom we zoveel moeite doen? Wel, het antwoord is eenvoudig: voor jouw. Jij bent de persoon die onze producten zal gebruiken om de lekkerste maaltijden op tafel te toveren. Welk gerecht je ook in je STAUB cocotte bereidt, je weet zeker dat het voedzaam is en boordevol smaak zit. Wedden dat je familie en vrienden snel hun bord bijschuiven voor een tweede portie? Bon appétit.