Hoe kies je de beste pan voor jou?

Hoe kies je de beste pan voor jou?

De juiste bakpan kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er speelt vanalles mee. We kijken graag met je mee, zodat je helder een keuze kan maken en maximaal bakplezier beleeft.

1. Op welk fornuis ga je aan de slag?

Check eerst en vooral of de pan matcht met de warmtebron die je gebruikt: gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch ... De pannen van Demeyere zijn sowieso geschikt voor alle fornuizen, ook inductie. Maar toch is de ene pan – door haar dikte, de samenstelling van het materiaal, de greep … – een betere combinatie met jouw keuken dan de andere.

Kies de juiste pan voor inductie

Op inductie

Alle producten van Demeyere doen het goed op inductie. Wil je het maximum eruit halen? Kies dan voor een bakpan met onze unieke TriplInduc® of ControlInduc® technologie. Onze producten met TriplInduc® technologie besparen je tot 30% energie op inductie. ControlInduc® geeft je bovendien een extra veiligheid: op inductie worden deze pannen namelijk niet warmer dan 250 °C.

Kies de juiste pan voor gas

Op gas

Koken op gas geeft snel hitte door de vlammetjes. Die warmte optimaal benutten en vlot verdelen is de truc. En dat is precies wat ons 5-lagenmateriaal tot aan de rand doet. De speciale legering met onder andere aluminium maakt dat de hitte zich niet op één plaats concentreert maar zich gelijkmatig verspreidt in het volledige panoppervlak.

Kies de juiste pan voor halogeen of keramische kookplaten

Op een halogeen of keramische kookplaat

Door de indirecte overdracht warmen deze kookplaten langzaam op. De temperatuurregeling verloopt met vertraging. Daarom is dunner, lichter kookgerei zoals aluminium een slimme keuze. Een dikke bodem werkt ook maar vraagt wat meer geduld.

2. Wat wil je bereiden?

Van grote invloed op je beslissing: met welke ingrediënten ga je meestal aan de slag en wat voor bakresultaten heb je voor ogen?

3. Hoe groot of klein moet je pan zijn?

Welke maat van pan heb ik nodig?

De maat van je pan speelt natuurlijk ook een rol. Bakken doe je best met een pan die vrij vol ligt. Met open ruimte op de bodem riskeer je verbrande vetstof. Een te grote pan heeft dus geen zin.


Opgelet: bij Demeyere verwijzen we naar de diameter van de bovenkant van de pan.

Gemiddeld is dit de norm:

  • in een pan van 20 cm diameter bak je voor 2 personen of 1 grote eter
  • in een pan van 24 cm diameter bak je voor 3 personen of 2 grote eters
  • in een pan van 28 cm diameter bak je voor 5 personen of 4 grote eters
  • in een pan van 32 cm diameter bak je voor 6 personen of 5 grote eters

Niet alleen het aantal personen waar je voor kookt is belangrijk. Ook de afmetingen van de warmtebron tellen mee. Hoe beter je pan past op het fornuis, hoe meer controle je over het bakproces hebt en hoe efficiënter het energieverbruik.

4. Vergeet je de bodem niet?

Ook de bodem van je pan is belangrijk

Niets zo vervelend als een kromme pan die staat te dansen op je fornuis ... Een opbouw in meerdere lagen maakt de bodem beter bestand tegen vervorming door heftige warmteontwikkeling en plotse temperatuurschommelingen. De gebruikte legeringen, de dikte van het materiaal en de vorm van de bodem beïnvloeden de stabiliteit.


Kies voor een pan in ons befaamde 5- of 7-lagenmateriaal voor een vlottere en meer gelijkmatige verdeling van de warmte door de bodem. Zo ben je zeker van een beter en egaler bakresultaat.


Is razendsnel opwarmen aan de orde? Ga dan voor een van onze aluminium exemplaren met speciale Radiant® bodem. Meteen een extra garantie dat je pan vlak blijft.

5. Goed in de hand liggen is ook handig, toch?

Stevige pannengrepen

Al onze pannen zijn voorzien van robuuste en stevig bevestigde, ergonomische grepen. De grotere maten van onze roestvrijstalen pannen hebben vaak ook een tegengreep, zodat je ze ondanks hun gewicht toch makkelijk hanteert.


Alle grepen van Demeyere zijn zo ontworpen dat ze zo lang mogelijk koel blijven. Toch is het verstandig om voorzichtig te blijven. Het zijn nu eenmaal roestvrijstalen grepen en roestvrij staal is een warmtegeleider. Gebruik steeds keukenhandschoenen of een pannenlap.


Plaats in de keukenkast winnen of je pan in de oven gebruiken? Kies uit onze multifunctionele pannen met twee grepen in plaats van een steel. Spaar je graag je polsen en ben je op zoek naar lichtere pannen? Kies dan voor gesmeed aluminium met antiaanbaklaag.

6. Koop je graag lokaal?

Onze fabriek in Herentals

Bij Demeyere produceren we, als een van de weinige kookgereifabrikanten, veel van onze producten nog steeds volledig of gedeeltelijk in België. Zo kook jij met lokale producten die duurzaam zijn. Want bij Demeyere is er geen nood aan lange verre en vervuilende transporten. Ook de keuze van roestvrij staal om kookgerei van te maken is zeer duurzaam. Zelfs met minimaal onderhoud gaat je rvs kookgerei een leven lang mee.

Meer weten?